LINDA BERGMAN visar en bildserie från BLÅ JUNGFRUN på KALK i juli och augusti 2020.
Linda Bergman är konstnär, skribent, förläggare och chefredaktör för VERK tidskrift, en tidskrift om fotografi och videokonst. Bergman har ställt ut på Abecita konstmuseum (Borås), Galleri Kontrast (Stockholm), Gna Project (Stockholm), Centrum för fotografi (Stockholm), Dorothée Nilsson Gallery (Berlin) och på Degeberga konsthall m.fl. Bergman är bland annat utbildad på Stockholms universitet, Uppsala universitet och Konstfack. För komplett CV se www.lindabergman.se

Bilderna från Blå Jungfrun tog Bergman under en dag 1998. Alla bilder är fotograferade med en enda rulle analog film, som hon hade laddat sin Nikonkamera med för resan till ön i Kalmarsund.

”När jag skannade filmen insåg jag att bilderna hade en väldigt speciell färgton och en viss magi, som lite drömlikt visade den mycket speciella platsen. Blå Jungfrun har alltid funnits i mitt blickfång när jag badat i Kalmarsund, ända sedan barnsben. Det känns fint att göra en utställning på min hemort om ön som alltid dragit till sig min uppmärksamhet i horisonten,” säger Linda Bergman. I höst publiceras en bok med dessa fotografier.


Dawid bor delar av året i Löttorp och på hundpromenader i samhället har den kände fotografen tagit med sig sin kamera och fotograferat det han ser, på samma sätt som han skildrade Stockholm – sin hemstad, under 70-talet. Då resulterade flanerandet och fotograferandet i kända bildserier som exempelvis Verkligen?! och 135-36 (bland annat visad på Moderna Museet i Stockholm), som båda blev till omtalade utställningar och omtyckta böcker. De svartvita bilderna från Löttorp har precis kommit ut i bokform med titeln Arbetsnamn Löttorp

Egentligen kunde Arbetsnamn Löttorp handla om vilket litet samhälle i Sverige som helst. Bilderna är inte avsedda att vara redovisande för just det nordöländska samhället men samtidigt finns tecken på det speciella för en ort med så svängande säsonger, där samhället sommartid är fullt med turister och vintertid tämligen ödsligt. Med sitt alldeles egna seende hittar Dawid (Björn Dawidsson) motiv i allt. Det kan vara den enklaste plaststol eller en sten i en stenmur som fångar hans intresse. Det finns humor och svärta i hans bildvärld om vartannat.

Varför titeln – Arbetsnamn Löttorp – och inte bara kort och gott LöttorpArbetsnamn anspelar på Dawids serie Arbetsnamn skulptur, med bilder som visats på Thielska galleriet i Stockholm och Pace/MacGill Gallery i New York och blivit svenska frimärken. Med andra ord bilder som fått stor uppmärksamhet och blivit signum för Dawid. Arbetsnamn gör också att det tydligare visar på att boken inte är just en redovisning av platsen.